Biem Kikkert (1952)

 

 

Als kind wist ik al heel duidelijk wat ik wilde. Ik zag reproducties in de uitgaven van Openbaar Kunstbezit van Carel Willink, Charly Toorop, Dick Ket en andere realisten, waar ik toen helemaal lyrisch van was. Zó te kunnen schilderen...

In 1969 werd ik toegelaten aan de Rietveld Academie. Het was een tijd van democratisering, vooral op universiteiten en kunstacademies. Die revolutionaire fase, in de zeventiger jaren, betekende een geweldige kans voor mij om me te ontwikkelen als vrij beeldend kunstenaar. Na het eerste algemene jaar koos ik de richting, die destijds "vrij schilderen" en "vrije grafiek" heette. Leraren: Henk Brouwer, Jan Elburg, Herman Gordijn, Melle, Lex Metz en Ap Sok. Ik studeerde af in 1974.

Van 1977 tot 1987 heb ik regelmatig gebruik  gemaakt van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Veel van het  aangekochte werk bevindt zich in diverse uitleencentra en gemeentelijke collecties. Het zijn gedetailleerde werken in olieverf en aquarel waarin de structuur van materiaal en ondergrond een belangrijke rol spelen en mede het resultaat bepalen. In die tijd maakte ik ook veel litho's (steendruk).

Een greep uit de galeries waar ik exposeerde: Galerie Bergweg in Rotterdam, Galerie Job Art in Schellinkhout, Kabinet Hendrik Beekman in Marrum, Helderse Kunstliga, De IJssalon, Den Helder.